Nata lëshohet ngadalë mbi qytet...
Dritat rrugës ku jeton Beni ndizen një nga
një si miliona yje. shtëpinë e tij njerëzit
bëhen gati flenë, duke përcjellë edhe
një ditë. Beni pa vullnet hyn dhomën e
tij dhe për herë fundit para se bjerë
shikon nga dritarja.
- Sa i bukur është qielli natën! gjitha
këto yje, mëdha e vogla, duken si
qelqe panumërta imta bëjnë
dritë. Eh, sikur kisha mundur t’i shoh
për afërmi! psherëtiu Beni dhe i
mbylli sytë duke dashur sinqerisht
arrijë te secili yll.
- Çfarë po ndodh? pëshpëriti i shqetësuar çuni.
- Mos ki frikë! buzëqeshi kolltuku cilin ishte
rehatuar mirë. Unë e plotësoj dëshirën tënde dhe
çoj një udhëtim magjik nëpër gjithësi!
- Ej, kjo është super punë! Ne fluturojmë!
Shikoje shtëpinë time duket si kuti
shkrepëse! bërtiti i entuziazmuar Beni,
kurse prapa tij shtëpia bëhej e vogël
derisa fund u tret krejtësisht.
- Domethënë, e nisëm udhëtimin tonë gjithësi!
tha kolltuku me një serioz. Planeti ku jeton
dhe cilin e lamë pas nesh quhet....
- Si, si quhet? pyeti me padurim Beni.
- Tokë u përgjigj kolltuku. Mbaje mend, ose,
mirë shkruaje fletoren tënde.
TOKA:
PLANETI KU JETOJMË
QUHET TOKË DHE
ËSHTË E VETMJA
SISTEMIN TONË
DIELLOR CILËN
E DIMË SE KA JETË
- Kjo është hëna! vazhdoi kolltuku. Ajo e
shndrit fytyrën tënde dhe ruan derisa fle.
- Po a fle dhe pushon hëna ditën? - pyeti me
kureshtje Beni.
- Jo, buzëqeshi kolltuku. Hëna bën dritë
edhe ditën, mirëpo drita e diellit është e
madhe, e duket sikur ajo fle. Dhe shkruaj....
HËNA:
HËNA RROTULLOHET
RRETH TOKËS DHE
BASHKË ME RRETH
DIELLIT.
- Kurse tash hapi sytë mirë! ia tërhoqi
vërejtjen kolltuku. Tash do tregoj diçka
nuk ke mundur ta marrësh me mend as
ëndërr.
- Çfarë është ajo? pyeti plot kureshtje Beni.

- KY ËSHTË SISTEMI YNË DIELLOR
- FILLOI SHPJEGOJË KOLLTUKU.
QENDËR ËSHTË DIELLI, KURSE
RRETH TIJ RROTULLOHEN NËNTË
PLANETË.
fillojmë me radhë. I pari dhe afër
diellit është planeti Merkur. I ngjan Hënës
dhe është laracuar me shumë kratere.
Planeti tjetër është Venera, rëndesa e
cilës është e madhe se ajo e Merkurit.
Ja përsëri planeti ynë vazhdoi
shpjegojë kolltuku.
- Po cili planet është ky? pyeti me gëzim Beni
- E, ky është Marsi u përgjigj kolltuku.
- Po pse qenka kaq i kuq? Mos është
dashuruar? Qeshi Beni.
- Jo. Është i kuq për shkak hekurit e ka
truallin e vet. Pra shkruaj....
MARSI:
PLANETI MARS ËSHTË
I KUQ PËR SHKAK
HEKURIT CILIN E
PËRMBAN DHE PËR
SHKAK PLUHURIT
KUQ AJËR.

- Ohooo, sa i madh qenka ky planet! Si quhet?
- Ky është Jupiteri tha kolltuku. Planeti i
madh sistemin diellor. Njëmijë herë është
i madh se Toka. Për shkak përbërjes
ka është i njohur si “gjiganti prej gazi”.
JUPITERI:
PLANETI
I MADH
SISTEMIN TONË
DIELLOR. ËSHTË
I PËRBËRË PREJ
GAZRAVE
- Planeti tjetër me radhë është
i njohur për shkak unazave tij
dhe quhet Saturn. Ky është planeti i
gjashtë dhe është njëri ndër planetët
bukur. Shkruaj diçka për të.
SATURNI:
PËRBËHET NGA MATERIET
LEHTA SE UJI,
NDËRSA UNAZAT I KA PREJ
PLUHURIT, AKULLIT DHE
GURËVE.
- Tre planetët e fundit janë Urani, Neptuni dhe
Plutoni.
- Pse janë kaltër, mos janë përlarë, apo mos
janë pikëlluar? pyeti Beni.
- Ha-ha qeshi kolltuku. tillë janë për shkak
përbërjes tyre. Ata janë pasur me sasi
mëdha metalesh. Kurse ai fund, ai është
Plutoni, planeti i vogël.
URANI, NEPTUNI,
PLUTONI JANË TRI
PLANETET E FUNDIT
SISTEMIN DIELLOR.
- Është koha shkojmë shtëpi tha
kolltuku. Kjo është e tëra ajo do
kishe mundur mësosh për Sistemin
diellor për fillim. Mbaju mirë! Kthimi
ynë do jetë emocionues, nëpër
fushën e asteroideve.
- Nuk do kisha dashur ndeshemi
me ndonjë nga ata tha Beni.
Por pikërisht atë çast....
... diçka u përplas fuqishëm dhe Beni i vogël u gjet
dyshemenë e dhomës tij, duke mos ditur se
çfarë po ndodh.
- Sigurisht paska marrë gjumi pëshpëriti
përgjumshëm.
- Ndoshta e gjithë kjo mund mos ketë qenë
vetëm një ëndërr. Do kisha dashur ta di a
udhëtuam me vërtetë bashku nëpër gjithësi.
tha duke e shikuar kolltukun e përmbysur.
- Po qoftë se megjithatë ishte ëndërr, do
kisha dashur ta shoh sërish këtë ëndërr,
ndërsa nëse me vërtetë udhëtova.....
I emocionuar nga ajo i ndodhi nuk
mundte flejë gjatë kohë natën dhe
duke shikuar nga dritarja mendonte dhe
shpresonte se ky udhëtim nuk do jetë
i fundit. Po ai dëshironte mësojë edhe
shumë gjëra për gjithësinë, vizitojë aq
planetë, shkruajë edhe shumë gjera
fletoren e tij. Ku ta dish, ndoshta dëshira
do t’i plotësohet....