Familja e Jonit shpërngulej
shtëpinë e re.

Joni e shikonte se si i ati
e nxirrte kolltukun e tij dashur.

Mami e mbështolli albumin
me fotografi familjare me një
batanije.

Motra e Jonit e shtrëngonte krah
macen. Ajo asnjëherë nuk do ta lërë
atë vetëm.
Joni, gjithashtu, donte ta marrë
gjënë e tij preferuar.

Ai shkoj kopsht ku rritej
druri i tij i qershisë.

“Të dua moj qershizë”, tha ai.
“Dua marr me vete
shtëpinë tonë re”.
Joni u përpoq ta thyejë një degë.
Por, e kuptoi se dega mund
vdesë. Prandaj e mbushi një shportë
me qershi, cilën do ta çojë
shtëpinë e tij re vend drurit.
“Koha është shkojmë”, tha Babi.
gjithë hynë automobil.

Derisa po largoheshin nga shtëpia,
Joni e përshëndeste me dorë
drurin e tij për lamtumirë.
shpejti arritën shtëpinë
e tyre mrekullueshme.

gjithë nisën t’i mbajnë e t’i vendosin
gjërat. Babi e zgjodhi një vend
përkryer për kolltukun e tij. Mami
e vendosi albumin me fotografi
familjare mbi oxhak, kurse
macja u fut me vrap kuzhinë
pijë pak qumësht.
Mami tha: “Ejani gjithë, uluni drekojmë”.

Pas dreke babi tha: “Të kishim pasur tash qershi
do kishte qenë mrekulli”.

“Unë kam qershi”, tha Joni. Ua solli shportën.

Për pak kohë nuk mbeti asnjë kokërr qershie.

“Tash kam vetëm fara qershie”, psherëtiu Joni.
I vuri me kujdes farat një pjatë.
dhomën e tij re Joni shikonte nga dritarja.

Jashtë nuk kishte asnjë dru qershie.

“E di se çfarë do bëj”! tha Joni.
“Do ta pikturoj një dru qershie dhe do ta var mur”.
Joni e pikturoi trungun me degë.
Kur e pa Mami pikturën e Jonit, pyeti: “Pse e
pikturon këtë dru”?

“Sepse mungon druri i qershisë sime!” tha Joni.
“Më mungon shumë”.

“A e di se druri i qershisë tënde vogël është
rritur nga një farë e këtillë e vogël”? e pyeti ajo.

“A do thotë kjo se po ta mbjell një, do rritet e
do bëhet dru qershie”? e pyeti Joni. Mami pohoi
me kokë.
“Hajde ta mbjellim menjëherë”! tha Joni.
Joni dhe e ëma shkuan kopsht.
Hapën disa gropëza. secilën
syresh Joni vendosi me kujdes
nga një farë dhe i mbuloi me dhe.
Pastaj e ujiti dheun.
mbrëmje Joni ishte i lodhur dhe i lumtur.

“Sërish do ta kem një dru qershie”, tha ai. I mbylli
sytë dhe e mori gjumi.
Ai ëndërronte një kopsht plot me drurë qershie.

Harabelat bënin çerdhe degët e drurëve,
kurse Joni vilte qershi pjekura dhe i vendoste
shportën e tij.

Kjo ishte ëndrra e tij e parë shtëpinë e re.